Popcorn z doby kamenej: Viete že jete historický artefakt?!
Popcorn jedli v starovekom Peru, zmrzlinu v Číne 200 rokov pred Kristom, Mongoli vymysleli hamburger a lasagne jedol už Aristoteles. Neveríte? Však vy uveríte!
Nedávne výskumy amerických vedcov totiž odhalili fosílie poukazujúce na to, že ľudia v severovýchodnom Peru pukali zrnká kukurice už okolo roku 4 700 pred Kristom. Čo je o 1000 rokov skôr, než udávali doterajšie nálezy. No nie je to len tento výdobytok našej modernej kultúry, ktorý poznali už dávni predkovia. Ponúkame vám zopár ďalších príkladov toho, že životný štýl v dávnych dobách nemusel byť až tak vzdialený tomu nášmu.
Zmrzlinu jedli už v starovekej Číne
Číňania sú považovaní za prvých konzumentov delikatesy, ktorú môžeme považovať za zmrzlinu. Pochutnávali si na nej už okolo roku 200 pred Kristom. S jediným rozdielom, že namiesto dnešnej obligátnej čokolády, vanilky alebo jahody, bola prazmrzlina pripravená z mlieka a ryže, ktoré boli obalené snehom. Tento dezert sa ďalej vyvíjal. V siedmom storočí kráľ Tang Shang udržiaval v bdelom, ba až „nabudenom“ stave svojich služobníkov zmesou zmrazeného byvolieho mlieka, múky a gáfru.
Lasagne jedával už Aristoteles
Kde a kedy prišli na svet klasické talianske lasagne? Ich pôvod vykresľujú viaceré príbehy. Z nich hneď niektoré vedú do starovekého Grécka, ktoré má byt rodiskom „syrového potešenia“. Jedna teória uvádza, že slovo „lasagna“ pochádza z gréckeho výrazu „lasanon“ alebo stojatá nádoba. Taká sa neskôr stala typom servírovacej misky používanej na zapekanie cestovín.
Burgery si nosili Mongoli na desiatu
Je dosť pravdepodobné, že základ amerického fast foodu bol odjakživa občerstvením na cestu. Jeho stvorenie však môžeme pripísať na konto hrôzostrašným Mongolom, ktorí v 13. storočí uchovávali surové hovädzie mäso pod sedlami svojich koní. Na svojich dobyvateľských výpravách nemali čas pripravovať si lasagne ako grécki filozofi. Po nejakom čase, čo mäso strávilo medzi zadkom jazdca a chrbtom zvieraťa, stalo sa dostatočne mäkkým, aby sa dalo konzumovať. Tento tzv. tatársky steak alebo ako ho my poznáme tatársky biftek si našiel cestu až do nemeckého prístavného mesta Hamburg, kde ho premenili na varenú mäsovú placku z mletého hovädzieho mäsa. No burger ešte stále nebol tým pravým hamburgerom až do roku 1900. V tomto roku jedna reštaurácia v americkom štáte Connecticut vložila hamburský steak medzi dve pečivá a, voilá, prvý americký hamburger bol na svete.
Chlieb náš každodenný
Napriek všeobecne rozšírenému názoru, neandertálsky človek nebol iba mäsožravec. Stopy fosílnych zbytkov potravy, ktoré sa našli v ich zuboch odhaľujú, že títo prehistorickí ľudia jedli pomerne široké spektrum bylinnej potravy, teda rastlín ako napr. plody datlových paliem, rôzne strukoviny, a veľké množstvo divo rastúcich tráv príbuzných tomu, čo dnes poznáme a pestujeme ako pšenicu. Napriek tomu, že sa samozrejme ešte nedalo hovoriť o chlebe, ktorý jeme dnes, vedci zistili, že 42 percent rastlín, skonzumovaných neandertálcami pred desať tisícmi rokov, pochádza z tepelne upravených jedál.
Fotografia: © BigStockPhoto.com