Hrnček sem, hrnček tam…

Nechcete prežiť celý život za sporákom? Nasýtiť hladné krky alebo ulahodiť maškrtnému jazýčku sa dá ľahko aj bez „hrnčeka var“. Na naše recepty vám postačí aj ten obyčajný.

1. Čokoládový hrnčekový koláč

Potrebujeme: 2 hrnčeky pol.múky, 1 hrnček kryšt.cukru, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček oleja, 2 celé vajcia, 1 van.cukor, 1 prášok do pečiva, 1 pol.lyžica kakaa, 1 čokoláda na varenie (100 g), hrozienka (podľa chuti)
Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vyšľaháme do hladkého cesta, čokoládu nastrúhame na struháku, alebo polámeme na malé kúsky. Je dobré, keď je ju cítiť. Cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme cca 45 min. pri teplote 180 °C

2. Makový hrnčekový koláč

Potrebujeme: 3 celé vajcia, 2 hrnčeky pol.múky, 2 hrnčeky kryštáľového cukru, 1 hrnček nemletého maku, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 prášok do pečiva
Postup: Vajcia vymiešame s cukrom a pridáme ostatné suroviny. Vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme cca 20 min. pri teplote 220 °C. Po upečení môžeme potrieť džemom, pridať šľahačku, prípadne kokos.

3. Ovocný hrnčekový koláč

Potrebujeme: 3 hrnčeky hl. múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 3 celé vajcia, 1 van.cukor, 1 prášok do pečiva, ovocie
Postup: Vyšľaháme spolu vajcia a cukor a pridáme ostatné suroviny. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu a na vrch poukladáme ovocie. Pečieme v rúre 25 – 30 min. na 180 °C. Po upečení a vychadnutí posypeme práškovým cukrom.

4. Bábovka z hrnčeka

Potrebujeme: 1 hrnček hl.múky, 1 hrnček hr.múky (alebo 2 hrnčeky polohrubej), 1 hrnček kryštáľového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/3 hrnčeka oleja, 1 vajce, prášok do pečiva, kakao, štipku soli
Postup: Zmiešame jednotlivé prísady (okrem kakaa) a vzniknuté cesto rozdelíme: 2/3 vylejeme do vymastenej formy a do zvyšnej 1/3 pridáme kakao. Následne vylejeme do formy a pečieme cca 35 – 45 min. pri teplote 220 °C.

5. Hrnčekové muffiny

Potrebujeme: 1/2 hrnčeka kryštátoľvého cukru, 2 hrnčeky hl.múky, 1 hrnček mlieka, 2 celé vajcia, 4 pol. lyž. oleja, 1 van.cukor, 1/2 prášku do pečiva, štipku soli, 1 hrnček ovocia, 1/2 čokolády (50 g).
Postup: Do penista vymiešame vajcia s cukrom, soľou a van.cukrom. Pridáme olej, mlieko, preosiatu múku s práškovým cukrom. Nalejeme do foriem, na vrch poukladáme kúsky čokolády a lyžičku ovocia. Pečieme pri 170 °C cca 15 – 20 min.

Tipy: Vždy používajte rovnaký hrnček pri celom postupe, najčastejšie sa používajú 250 ml alebo 300 ml hrnčeky. Rada pri pečení: Kypriaci prášok vmiešajte vždy najprv do preosiatej múky, až potom do cesta, bude lepšie. Dobrú chuť!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 3.7]
1 komentár
  1. Any
    31. máj, 2019 | Odpovedať

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close