Chcete schudnúť? Raňajkujte!

Žena raňajkuje jogurt s ovocím

Počuli ste to miliónkrát? Aj ja. Ono to ale treba robiť. Výskumy jednoznačne dokazujú, že ľudia, ktorí raňajkujú majú nižšiu hmotnosť ako neraňajkáči. Nie je však jedno, čo zjete! Raňajky sú prvým bodom v otázkach zdravej výživy.

Keď si pripravíte raňajky ako sa patrí…

  • máte dosť energie
  • myslí vám to, udržíte pozornosť, chápete logické súvislosti, pamätáte si
  • a reagujete pohotovo
  • máte dobrú náladu
  • chudnete
  • znižujete riziko inzulínovej rezistencie (intro k cukrovke) o 35 – 50%
  • nebudete mať žlčové kamene

Ráno mi nechutí

Tak nejedzte večer a naučte sa jesť ráno. Ráno nejeme pretože chceme schudnúť, nemáme čas, chuť a sme leniví urobiť si racionálne raňajky. Ono totiž nie je úplne jedno čo, ako, kedy a koľko zjete a vypijete. Povedzme si otvorene, čo sú to ideálne raňajky?

Pár princípov však existuje:

  • hneď ako vstanete vypite pohár vody – iba vody, asi tri deci. Je to štart pre obličky
  • štvrť hodinu počkáte a môžete začať jesť

Nie makové rožky s maslom a kakaom, ani chleba vo vajci, ale ovsené vločky s orechmi,  jahodami a medom zaliate sójovým mliekom. Napríklad. Zalejte to ovocnou šťavou alebo doplňte ešte ovocie a hor sa do práce. Budete mať dosť energie a bunky si nebudú robiť diskotéku. Takéto jedlo sa ľahko trávi a bunky netrpia. Hladina cukru v krvi je vyrovnaná a dostanete do seba dostatok potrebných živín (vitamíny, minerály, vláknina, fytochemikálie chrániace pred rakovinou, cukrovkou a arterosklerózou) a nič vám nebráni fungovať ako hodinky. Keď sa ráno naládujete jedlom, ktoré je plné rafinovaného cukru a „zlých“ tukov, spotrebujete najviac energie na jeho trávenie, budete mať odkrvený a odkyslíčený mozog, takže sa nedivte keď budete za „pomalšieho“. Kďežto po optimálnych raňajkách fungujú telo aj hlava tip top.

Nejedzte len ovocie

Keď raňajky nezložíte zo všetkého čo je treba, nevyplaví žlčník dostatok žlče, čo znamená, že sa vám nenaštartuje metabolizmus. Ku každým raňajkám určite patrí šáločka ovocia, ktoré vám obalí nervy. Základ tvorí vždy obilnina, celozrnné pečivo, pohánka, ovsené vločky, v kurze sú aj semená, sójové mlieko, tofu, strukovinová nátierka, nízkotučné mliečne výrobky a zelenina.

V raňajkách musia byť:

  • nízkotučné bielkoviny
  • komplexné sacharidy a vláknina
  • kvalitné tuky

Existuje dosť veľa chutných a zdravých  alternatív,  je to len vec zvyku a toho čo nájdete v chladničke. Keď si zvyknete kupovať zdravé potraviny, zvyknete si ich aj jesť. A samozrejme, učte to aj svoje deti!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close