Šči, boršč alebo okroška?

Ruské jedlá sú rovnako exotické, ako krajina ich pôvodu a ľud v nej žijúci! Výrazné farby, chute a vône a pritom relatívne jednoduchá príprava – to všetko charakterizuje ruskú kuchyňu. Ako vravel Tolstoj: „Šči a kaša, strava naša!“

Ruské liečivé polievky!

Ruskú kuchyňu možno opísať ako zdravú, chutnú s veľmi jednoduchou prípravou. Jej základnými zložkami sú zelenina a ryby, v čom má svoje „prsty“ najmä pravoslávna cirkev. V Rusku sú veľmi obľúbené polievky, pričom mnohé z nich sú veľmi hutné a husté – v niektorých vám dokonca skutočne stojí lyžica! O niektorých polievkach sa dokonca hovorí, ako o liečivých. Vedeli ste napríklad, že ruská polievka okroška bola zázračným liekom mnohých Rusov, medzi nimi aj spomínaného L. N. Tolstého? Na Slovensko priniesol recept na zhotovenie okrošky práve Tolstého lekár, ktorý bol Slovákom. Ďalšou, pomerne netradičnou črtou, tohto jedla je, že sa podáva studená. Okroška je ideálna nielen na horúce letné mesiace, ale údajne dokáže liečiť aj nepríjemnú opicu!

Tradičný ruský boršč

čas prípravy: cca 1 hodina
náročnosť receptu: ***
počet porcií: 4 – 5

Potrebujete:

  • 1 kg cvikle
  • 1 kg bielej kapusty
  • 1 kg koreňovej zeleniny (môže byť mrkva, paštrnák a zeler)
  • hovädzie a bravčové mäso
  • 2 väčšie cibule
  • kyslú smotanu
  • celý citrón
  • bobkový list
  • nové korenie
  • klinčeky

Postup: na varenie ruského boršču sú potrebné viaceré hrnce, na tento postačia tri. Dôvod, prečo sa jednotlivé surovina varia samostatne je jednoduchý – každá si vo výslednom jedle zachová svoju vlastnú, typickú chuť. V hlavnom hrnci pripravte vývar, na ktorý je potrebná voda, mäso, bobkový list, cibule napichané klinčekmi, nové a čierne korenie. V prípade, že nemáte radi hovädzinu, pokojne to môžete skúsiť aj s bravčovým mäsom. V ďalšom hrnci nechajte variť cviklu pokrájanú na menšie kocky. Do vody však nesmiete zabudnúť pridať citrón, inak cvikla stratí farbu. Pridať môžete opäť bobkový list, korenie, tiež trochu cukru. V treťom hrnci nechajte pomaly variť v osolenej vode nakrájanú kapustu a koreňovú zeleninu. Keď je všetko hotové, vyberte z vývaru mäso a korenie, pozlievajte cviklu aj zeleninu a pridajte ju do vývaru. Nechajte chvíľu povariť a môžete podávať. Polievka sa zvyčajne servíruje s kúskami mäsa, lyžicou kyslej smotany na vrchu a ako ozdobu možno použiť posekanú petržlenovú vňať.

Ruská okroška

čas prípravy: do 45 minút
náročnosť receptu: ***
počet porcií: 4 – 5

Potrebujete:

  • 600 g mäsa
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • 1 väčšiu cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • horčicu
  • kyslú smotanu

Postup: do hrnca alebo misy vložíme nakrájaných 600 gramov vareného mäsa, nasekané 2 veľké kyslé alebo kvasené uhorky a 2 bielka z uvarených vajec tiež nakrájaných na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľku na drobno a roztlčený cesnak, zalejeme tekutinou z nakladaných uhoriek a dobre premiešame. Najlepšia je voda z kvasených uhoriek, ak ju nemáte, dajte aj z nakladaných. Po prípade použite vodu z kvasenej kapusty. Žĺtky jemne nastrúhajte, vymiešajte ich z horčicou a smotanou a vlejeme do pripravenej polievky. Polievku osolíme, po prípade ochladíme a trochu prisladíme.

Ruská polievka šči

čas prípravy: do 45 minút
náročnosť receptu: ***
počet porcií: 6

Potrebujete:

  • 250 g kapusty
  • 10 g masla
  • 1 ks pór
  • 10 g hladkej múky
  • 0,5 ks zeleru
  • 1 ks petržlen
  • 750 ml vývaru
  • 150 g vareného hovädzieho mäsa
  • 2 ks rajčín
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1 ks cibule
  • 1 – 2 mrkvy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kôpor

Postup: zeleninu očistíme a nakrájame na plátky. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na plátky. Kapustu nakrájame na štvorčeky. Vývar privedieme do varu. Nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a pór vložíme do variaceho vývaru. Pridáme korenie a pod pokrývkou varíme na malom plameni asi 10 minút. Potom vývar precedíem, pridáme kapustu, paradajky a varíme asi 5 minút. Rusku polievku šči zahustíme svetlou zásmažkou z masla a múky a ešte krátko povaríme. Varené hovädzie mäso nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Tú povaríme ešte 2 minúty, posolíme a posypeme drobno nakrájaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close