Slovenská kuchyňa je svetová!

Pizzu máme taliansku, autá nemecké, demokraciu grécku, kávu brazílsku, filmy z USA, čísla arabské a písmená latinské. Ale keď halušky, tak jedine slovenské! Recept na jediné pravé halušky.

Keď bača podojí…

Priznajte farbu, nezabudli ste na to, ako chutí bryndza, oštiepok, či žinčica? Je dobré mať pred nimi zdravú dávku rešpektu, no napriek tomu sú tradičné syry a bryndza v našej kuchyni často využívané. Nečudo, že práve halušky sa stali slovenským národným jedlom a zahraničným hosťom ich ponúkame ako prvé.

Halušky nad zlato

Keby ste si chceli takúto pochúťku ukuchtiť v zahraničí, máte smolu – originál bryndza je len slovenská. O pôvode bryndze sa vedú početné polemiky, no priznať, že jej kolískou je Rumunsko, prišli by sme o národné jedlo – a čo je národ bez národného jedla?! Bryndzové pirohy a iné pochúťky, sú častou a opodstatnenou príčinou prejedania sa. Myslite však nato, že slovenská kuchyňa patrí k tým kalorickejším a nie najzdravším. Preto všetko s mierou! Typická kapustnica je tradičnou slovenskou polievkou. Zahanbiť sa však nedá ani „fyzulnačka“ či demikát. Z „našich“ jedál sú najznámejšie asi guláš, pirohy, strapačky, lokše, parené buchty. Pre tých „mäsožravých“ je numero uno bravčové mäso, ale aj hydina. Najväčšími producentmi klasických závinov, kysnutých koláčov, štrúdlí, žemloviek, buchiet a šúľancov nie sú žiadni veľkovýrobcovia, ale naše babky a staré mamy, ktoré robili spravidla všetko ručne. Plnokrvný handmade. Vedeli by sa s vami pohádať zato, že žiadny prístroj nevymiesi cesto tak ako ich vlastné ruky. A keby aj hej, nepriznajú si to. Majú na to jednoducho patent. Veľkou a obľúbenou pochúťkou je aj haruľa. Ak neviete, čo to presne je, poradili by vám obyvatelia Horehronia. Haruľa je totiž obyčajná zemiaková placka. S takýmito rozdielnymi pomenovaniami sa na Slovensku stretneme pomerne často, hlavne, čo sa napríklad zemiakov týka.

Na každý deň inak

Bandurky, erteple, kompere, krumple, repa, švábka, grumbír. Hranolky však medzi nimi budete hľadať márne. Hoci sú dnes populárne vo všetkých vekových skupinách, k tradičným slovenským sa radia jednoznačne zemiaky varené. Ak pridáme ešte kyslé mlieko, oravská pochutina je na svete. Ani ostatné regióny však nezaostávajú. Aj keď je pravda, že mliečne výrobky sú najlepšie a najtypickejšie práve zo severnejších oblastí Slovenska, kde sa nachádzajú ešte typické salaše a žijú bačovia.

Slovenská kuchyňa má viaceré výhody, je jednoduchšia, lacnejšia a je naša. Sem tam skúste vymeniť fastfoody a pizzu za slížiky alebo pirohy. Určite vám bude chutiť!

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close