Sushi time
Svetové Sushi v slovenskej kuchyni? A prečo nie! Najťažšie na príprave sushi je zohnať tie správne ingrediencie. Zbehnite do najbližšieho hypermarketu a máte po probléme. Kúpte si väčšie množstvo ingrediencií, ostanú vám aj na ďalšie varenie.
Na MAKI Sushi potrebujete: 450 g ryže (najlepšie Sushi NISHIKI), ryžový octový nálev tzv. dochucovadlo (Mizkan), surimi tyčinky (inak krabie tyčinky), údeného lososa, uhorku, mrkvu, avokádo, 4 – 5 ks Nori (pečené riasy), Wasabi, sójovú omáčku (najlepšie KIKOMAN), nakladaný zázvor 1 balenie a bambusovú podložku na rolovanie.
Do sushi si môžete dať okrem iných ingrediencií aj: čerstvého lososa, tuniaka, maslovú rybu, žltú reďkovku, japonskú hubu shitake alebo údeného úhora. Čo vás len napadne.
Príprava ryže
1.Pripravíte si ryžu na Sushi. Poriadne ju opláchnite pod prúdom vody. Ak ste nezohnali „ryžu na Sushi“, tak stačí aj guľatá (krátkozrnná) ryža. Po opláchnutí ju nechajte 1 hodinu odstáť.
2. Potom dáme ryžu uvariť. Zalejeme ju vodou a varíme na silnom ohni so zakrytou pokrievkou. Keď ryža začne vrieť, stíšime plameň a varíme do mäkka. Necháme 10 minút odstáť a vložíme ryžu do drevenej alebo smaltovanej nádoby, aby nám vychladla.
3. Ak máme dochucovadlo na sushi, podľa seba ryžu dochutíme – cca 3 PL. Dochucovadlom získa ryža novú chuť a stane sa ešte viac lepkavejšia. Ryžu s dochucovadlom miešame veľmi opatrne.
*Ak nemáte dochucovadlo, jednoducho si ho vyrobte: na 450 g ryže použijeme 3 PL octu. Najlepšie ryžový ocot, ďalej pridáte 1 polievkovú lyžica cukru a cca pol lyžičky morskej soli. Ocot, soľ a cukor zmiešate a privediete do varu, potom odložíte z ohňa a necháte vychladnúť.
Balenie a plnenie
1. Na rozvinutú bambusovú podložku si položíte riasu. Ak sa vám zdá riasa krehká a lámavá, môžete si ju jemne potrieť vodou, do ktorej dajte trošku ryžového octu, prípadne dochucovadla.
2. Ryžu ukladajte mokrými rukami na riasu do hrúbky asi 1 cm. V hornej časti riasy si nechajte 1 – 1,5cm bez ryže. Tento priestor využite na zalepenie riasy.
3. Asi do polovice riasy vložte plnku – výber podľa chuti, napr. mrkvu, rybu, uhorku, avokádo, krabie tyčinky a iné.
*Mrkvu môžete použiť vopred uvarenú a nakrájanú na dlhšie pásy, alebo čerstvú strúhanú. Z uhorky odstráňte lyžičkou semiačka a pokrájajte na pásy.
4. Ako plnku môžete použiť aj klasickú Sushi omeletu (2 vajíčka, soľ, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sójovej omáčky), ktorú po upražení rozkrájate na pásy.
5. Celú naplnenú riasu zrolujte za pomoci bambusovej podložky a pevnejšie zo všetkých strán na podložku zatlačte, aby sa riasa a celá náplň spojili.
6. Po zrolovaní podložku odstráňte.
Krájanie Sushi
1. Sushi rolku narežeme ostrým nožom na 1 – 2cm plátky. Nôž si priebežne oplachujeme vo vode, aby sa nám na čepeľ pri opakovanom krájaní príliš nelepila ryža.
2. Sushi sa namáča do sójovej omáčky a konzumuje s nakladaným zázvorom a wasabi. Z uvedeného množstva vyjdú asi 4 rolky (t. j. cca 20 – 25 kúskov).
Fotografia: © BigStockPhoto.com