Vegetariánske stravovanie môže ohroziť dieťa

Zeleninový šalát s olivovým olejom

Vegetariánske stravovanie môže škodiť. U tehotných, dojčiacich žien a detí v rannom detskom veku môže viesť tento typ stravovania k nedostatočnému príjmu základných živín ako sú tuky a bielkoviny a rovnako k deficitu niektorých vitamínov a minerálov.

Riziká

Vegánska a nesprávne vedená vegetariánska strava môže viesť k nedostatočnému príjmu základných živín pre vyvíjajúci sa plod.

Vegánky a nesprávne vedené vegetariánky sú ohrozené nedostatkom energetického príjmu, nedostatkom železa, vápnika, vitamínu D, selénu, zinku, vitamínu A, B6, B2, B12. Práve tieto látky sa dostávajú do tela konzumovaním potravín živočíšneho pôvodu, čiže najmä mäsa a mlieka. Nedostatok sa môže dotknúť aj plodu a dojčeného dieťaťa. Mozog dieťaťa sa vyvíja do 2 rokov života. V tom čase dieťa  potrebuje na správny vývoj mozgu aj prísun cholesterolu a nenasýtených mastných kyselín. Stojí za uváženie či by ste počas tehotenstva a dojčenia nemali prejsť radšej na menej prísnu formu vegetariánstva, ktoré nebude ohrozovať život dieťatka.
Riziko nedostatku živín a z neho vyplývajúcich porúch zdravia je tým vyššie, čím viac potravín zo stravy vylúčite. Nedostatočný príjem živín sa častejšie zisťuje u prísnych vegetariánovvegánov, vitariánov, ktorí vôbec nekonzumujú živočíšne potraviny alebo konzumujú iba surovú stravu.

Lakto-ovo

Dobrým príkladom pre mamičky je lakto-ovo-vegetariánska výživa, aspoň s občasným príjmom mäsa, ktoré nepredstavuje významné riziko pre ženu a plod. Lakto-ovo-vegetariánska strava  s občasným doplnením rýb alebo hydiny, môže pri správne zvolenom  jedálničku pokryť potreby tehotnej alebo dojčiacej ženy a jej dojčeného dieťaťa. Dojčiace ženy vegetariánky alebo vegánky by mali okrem  rastlinných bielkovín obohatiť stravu živočíšnymi bielkovinami (kravským mliekom a jogurtmi).

Berte ohľad

Správna výživa v tehotenstve pozitívne vplýva na zdravotný stav dieťaťa a zdravie a pohodu tehotnej ženy. Vegetariánska strava by mala obsahovať vyvážený pomer strukovín, cereálií, sóju a tofu, obsahovať jadrá (orechy a mandle), slnečnicové a tekvicové semená, rastlinné tuky. Je vhodné zaradiť aspoň občas potraviny bielkovinného pôvodu (mlieko, mäso). Potraviny bohaté na železo by sa mali konzumovať s potravinami obsahujúcimi vitamín C. Vstrebávanie železa podporíme konzumáciou cereálií spolu s ovocnými šťavami.

Menej vhodné je jedávať spolu mliečne a zeleninové jedlá. V prítomnosti vápnika (mlieko) je zhoršené vstrebávanie železa z rastlín.

Aj malé množstvo živočíšneho mlieka zlepšuje hodnotu stravy, doplní esenciálne aminokyseliny. Prospešné je aj malé množstvo živočíšneho tuku, doplníte ním esenciálne mastné kyseliny, potrebné pre správny vývoj mozgu u plodu.

No je tu tiež otázka etická, má právo matka rozhodovať o tom, či jej dieťa bude vegetariánom?

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
1 komentár
  1. andrea
    12. február, 2017 | Odpovedať

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *